Haku

Psykologisten perustarpeiden yhteys yläkoululaisten oppilaiden sinnikkyyteen

QR-koodi

Psykologisten perustarpeiden yhteys yläkoululaisten oppilaiden sinnikkyyteen

The associations between basic psychological needs and grit among middle school students

Tavoitteet. Tutkielman tavoitteena oli selvittää itseohjautuvuusteorian mukaisesti, miten autonomia, pystyvyys ja yhteenkuuluvuus ovat yhteydessä yläkoulun oppilaiden sinnikkyyteen. Lisäksi tarkasteltiin mahdollisia sukupuolieroja sinnikkyydessä ja psykologisissa perustarpeissa. Tutkielma on osa the Growing Mind- hanketta, joka pyrkii luomaan keinoja koulujen sekä opettajien ja opiskelijoiden kehittymiseen henkilökohtaisella, sosiaalisella ja institutionaalisella tasolla. Tutkielma voi auttaa löytämään keinoja yläkoululaisten sinnikkyyden tukemiseksi. Yläkoululaisten sinnikkyyden tukeminen on tärkeää koska sinnikkyys on yhteydessä oppilaiden kouluintoon ja koulumenestykseen.

Menetelmät. Tutkimuksen aineisto kerättiin sähköisin kyselylomakkein Helsingin alueen koulujen 8- luokkalaisilta oppilailta syksyllä 2022. Aineistoa (N=1065, joista tyttöjä 46.1%, poikia 46.1% ja muut 7.8%) tarkasteltiin regressioanalyysin ja kahden riippumattoman otoksen t-testin avulla. Sukupuolieroja tarkasteltiin ainoastaan tyttöjen ja poikien välillä.

Tulokset ja johtopäätökset. Tulosten mukaan psykologiset perustarpeet olivat positiivisessa yhteydessä oppilaiden sinnikkyyteen. Psykologiset perustarpeet selittivät 26% sinnikkyyden vaihtelusta. Sukupuolieroja havaittiin autonomian, pystyvyyden, yhteenkuuluvuuden ja sinnikkyyden kokemuksissa. Pojat raportoivat tyttöjä korkeampia arvoja kaikissa psykologisissa perustarpeissa sekä sinnikkyydessä. Tulosten perusteella voidaan olettaa, että psykologisten perustarpeiden tukeminen on merkityksellistä oppilaiden sinnikkyyden tukemisessa. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet on laadittu aktiivisista toimijuutta korostavan oppimiskäsityksen mukaan, edistäen psykologisia perustarpeita tukevaa toimintaa. Siten tulokset tukevat Peruopetuksen opetussuunnitelman mukaisten työtapojen hyödyntämistä, joissa korostetaan oppilaiden aktiivista toimijuutta sekä tahtoa ja taitoa kehittyä ja oppia yhdessä muiden kanssa.

Tallennettuna: