Helkan uudistus vaikuttaa SKS:n Finnaan
Siirtymäaikana Helka-aineiston tiedot eivät päivity SKS:n Finnaan. Tarkista ajantasaiset tiedot Helkasta.
Lainoihin ja varauksiin liittyvä verkkoasiointi edellyttää jatkossa kirjautumista Helkaan. Lue lisää muutoksista täältä.

Hakutulos

Hakuvälilehdet

Perushaun hakutulossivun välilehtiä klikkaamalla voit toistaa hakuasi eri aineistoissa.

Voit tehdä valitsemallasi välilehdellä myös uuden perushaun. Perushaun ohje

Rajaa hakutulosta

Hakutulossivun Rajaa hakua -valikon avulla voit rajata hakutulosta esimerkiksi aineistotyypin, teoksen kielen, julkaisuvuoden ja julkaisuajanjakson (tiettyjen vuosirajojen välisen ajan) mukaan.

Eniten tuloksia keränneet arvot näkyvät rajainvalikoissa ylimmäisinä. Nuolia ja plus-merkkejä klikkaamalla saat näkyviin tarkempia rajaimia. Voit käyttää useaa rajausta samanaikaisesti.

Voimassa olevat rajaukset näkyvät hakutulosten yläpuolella. Voit poistaa niitä yksitellen klikkaamalla painikkeita tai rajausvalikosta.

Uuden perushaun rajaukset

Jos teet hakutulossivulla uuden perushaun ja haluat säilyttää edellisen hakusi rajaukset, klikkaa kohtaa Säilytä rajaukset.

Jos siirryt toiselle aineistovälilehdelle, rajauksesi poistuvat.

Perushaun ohjeTarkennetun haun muokkaus

Hakutulossivun kohdasta Muokkaa hakua pääset muuttamaan käyttämiäsi hakuehtoja ja rajauksia. Jos haluat pitää aiemmat rajauksesi voimassa, klikkaa kohtaa Säilytä rajaukset.

Kun aloitat uuden tarkennetun haun, hakuehtosi ja rajauksesi poistuvat.

Tarkennetun haun ohje

Tietuenäyttö ja saatavuustiedot

Tietuenäyttö

Aineiston otsikkoa klikkaamalla saat esiin tietuenäytön. Se sisältää aineiston tarkemmat tiedot.

Avaa koko tietue klikkaamalla Näytä kaikki tiedot.Aineiston saatavuus ja paikannus

Saatavuustiedot-välilehdeltä näet Helka- ja Kansalliskirjaston aineistojen saatavuus- ja sijaintitiedot.

Luettelon oikeassa reunassa on sijaintitunnus, jonka perusteella löydät aineiston kirjaston hyllystä. Klikkaamalla tunnusta saat näkyviin kirjaston pohjapiirroksen, johon aineiston sijainti on merkitty.Linkit verkkoaineistoihin

E-aineistojen linkit ovat tietuenäytöllä aineiston nimen alapuolella. Helkan, Kansalliskirjaston ja Arton tarjoama e-aineistolinkki löytyy lisäksi Saatavuustiedot-välilehdeltä. Helkan linkin otsikkona on Verkkoaineisto/Nätresursen/Online resource.Aineiston tiedot toisessa tietokannassa

Jos järjestelmä on löytänyt saman aineiston jostain toisesta hakupalvelun tietokannasta, tietuenäytön oikeassa laidassa ja Saatavuustiedot-välilehdellä on linkki toiseen tietueeseen.

Toisen tietokannan tietue saattaa sisältää täydentäviä kuvailu- ja saatavuustietoja.

Tee varaus

Jos sinulla on Helka-kirjastokortti, voit tehdä varauksen lainassa tai varattuna olevaan Helka-kirjastojen aineistoon. Kansalliskirjaston aineistoa voit varata Kansalliskirjastokortillasi.

 1. Klikkaa haluamasi aineiston nimeä hakutuloksissa. Aineiston tarkemmat tiedot avautuvat tietuenäytölle.
 2. Jos et ole kirjautuneena palveluun, sivulla näkyy Kirjaudu sisään varataksesi -painike. Klikkaa sitä. Kirjaudu sen kirjaston kortillasi, joka tarjoaa aineiston, tai SKS:n Finnan tunnuksellasi, johon olet liittänyt korttisi.
 3. Klikkaa Varaa teos.
 4. Valitse varauslomakkeen Varauksen kohde -valikosta kirjasto, jonka aineistoon haluat tehdä varauksen. Noutopaikka määräytyy sen mukaan.
 5. Klikkaa Lähetä varauspyyntö.

Kun aineisto palautuu kirjastoon, sinulle lähetetään saapumisilmoitus sähköpostilla tai kirjeitse. Voit seurata asiakastiedoistasi myös itse, milloin varaamasi aineisto on noudettavissa.

Muistathan perua varauksen siinä tapauksessa, että se käy tarpeettomaksi. Noutamatta jätetystä varauksesta peritään monissa tapauksissa maksu. Ohje varausten hallintaan

Tee varastotilaus

Jos sinulla on Helka-kirjastokortti, voit tilata Helka-kirjastojen aineistoa varastosta. Kansalliskirjaston aineistoa voit tilata Kansalliskirjastokortillasi.

 1. Klikkaa haluamasi aineiston nimeä hakutuloksissa. Aineiston tarkemmat tiedot avautuvat tietuenäytölle.
 2. Jos et ole kirjautuneena palveluun, sivulla näkyy Kirjaudu sisään varataksesi -painike. Klikkaa sitä. Kirjaudu sen kirjaston kortillasi, joka tarjoaa aineiston, tai SKS:n Finnan tunnuksellasi, johon olet liittänyt korttisi.
 3. Etsi saatavuustiedoista haluamasi nide. Varastoon sijoitetun niteen rivillä lukee kirjaston nimen jäljessä VARASTO tai SULJETTU KOKOELMA. Klikkaa riviä.
 4. Klikkaa Tee varastotilaus.
 5. Voit jättää viestin varastotilauslomakkeen kommenttikenttään. Jos olet tilaamassa saatavuustietoihin merkittyä lehden numeroa, jota ei ole tilattavien niteiden listassa, lisää kommenttiin haluamasi lehden numero.
 6. Klikkaa lopuksi Tee tilaus.

Kun aineisto on noudettavissa, sinulle lähetetään ilmoitus sähköpostilla tai kirjeitse. Voit tarkastaa tilauksesi tilan myös itse asiakastiedoistasi.

Lisää omiin viitteisiin

Jos sinulla on Helka- tai Kansalliskirjastokortti tai SKS:n Finnan tunnus, voit tallentaa viitteitä siihen perustuvalle tilillesi SKS:n Finnaan.

Tallennetut viitteet -välilehdellä voit koota viitteitäsi listoihin, lähettää sähköpostilla ja viedä viitteidenhallintaohjelmiin. Ohje

Omat tiedot -välilehdellä voit kopioida viitteitä tililtä toiselle tai toiseen Finna-palveluun. Ohje

Tallenna viite kerrallaan

 1. Klikkaa Lisää omiin viitteisiin -kuvaketta tai -linkkiä viitteessä, jonka haluat tallentaa. Jos et ole kirjautuneena palveluun, kirjaudu Helka- tai Kansalliskirjastokortillasi tai SKS:n Finnan tunnuksellasi.
 2. Valitse tallennuslomakkeen valikosta viitelista, johon haluat tallentaa viitteen, tai luo uusi lista.
 3. Klikkaa Tallenna.


Tallenna monta viitettä kerralla

Jos haluat valita monta viitettä ja tallentaa ne yhdellä kertaa, kerää ne ensin koriin. Korista voit myös tulostaa viitteitä, viedä viitteidenhallintaohjelmiin ja lähettää sähköpostilla.

 1. Klikkaa korin kuvaketta viitteessä, jonka haluat poimia tallennettavaksi.
 2. Avaa kori klikkaamalla sen kuvaketta sivun yläreunassa.
 3. Valitse poimimistasi viitteistä ne, jotka haluat tallentaa.
 4. Klikkaa Tallenna. Jos et ole kirjautuneena palveluun, kirjaudu Helka- tai Kansalliskirjastokortillasi tai SKS:n Finnan tunnuksellasi.
 5. Valitse tallennuslomakkeen valikosta lista, johon haluat tallentaa viitteet, tai luo uusi lista.
 6. Klikkaa Tallenna.

Jaa linkkejä tietueisiin

Voit jakaa tietuesivuille johtavia linkkejä.

Sähköposti

Klikkaa Lähetä sähköpostilla tietuenäytön yläosan työkalupalkissa. Jos et ole kirjautuneena palveluun, kirjaudu Helka- tai Kansalliskirjastokortillasi tai SKS:n Finnan tunnuksellasi.

Sähköpostiviestiin sisältyvät linkin lisäksi aineiston lyhyet viitetiedot: nimeke, tekijä, valmistusvuosi ja aineistotyyppi.

Jos haluat lähettää sähköpostilla monta tietuelinkkiä ja viitettä yhdellä kertaa, kerää viitteet ensin koriin:

 1. Klikkaa korin kuvaketta viitteessä, jonka haluat poimia lähetettäväksi.
 2. Avaa kori klikkaamalla sen kuvaketta sivun yläreunassa.
 3. Valitse poimimistasi viitteistä ne, jotka haluat lähettää.
 4. Klikkaa Sähköposti. Jos et ole kirjautuneena palveluun, kirjaudu Helka- tai Kansalliskirjastokortillasi tai SKS:n Finnan tunnuksella.
 5. Lisää sähköpostilomakkeeseen lähettäjän ja vastaanottajan sähköpostiosoite. Halutessasi voit lisätä viestin.
 6. Klikkaa Lähetä.

Sosiaalinen kirjanmerkki

Tietuenäytön oikeasta yläkulmasta pääset jakamaan sivun linkin sosiaalisen median palveluissa.

QR-koodi

Tietuesivun työkalupalkista avaamasi QR-koodin avulla saat sivun nopeasti auki toisella päätelaitteella. Laitteessa tulee olla kamera ja QR-koodin lukijaohjelma.

Vie ja kopioi viitteitä

Vie viite kerrallaan

Klikkaa hakutuloksissa sen aineiston nimeä, jonka viitetiedot haluat viedä viitteidenhallintaohjelmaan. Aineiston tarkemmat tiedot avautuvat tietuenäytölle.

 1. Klikkaa Vie viite.
 2. Valitse pudotusvalikosta tiedostomuoto tai viitteidenhallintaohjelma. Selainpohjaiset RefWorks ja EndNoteWeb mahdollistavat suoran viennin; RefWorks-vienti sinun tulee viimeistellä klikkaamalla Lähetä palveluun RefWorks. EndNote-, MARC-, BibTeX- ja RIS-tiedostot sinun on tallennettava ensin koneellesi ja sen jälkeen avattava käyttämässäsi ohjelmassa: Citavissa, EndNotessa, Mendeleyssä, Zoterossa tai muussa.


Vie monta viitettä kerralla

Jos haluat valita monta viitettä ja viedä ne yhdellä kertaa, kerää ne ensin koriin. Korista voit myös tallentaa viitteitä, tulostaa ja lähettää sähköpostilla.

 1. Klikkaa korin kuvaketta viitteessä, jonka haluat poimia koriin vientiä varten.
 2. Avaa kori klikkaamalla sen kuvaketta sivun yläreunassa.
 3. Valitse poimimistasi viitteistä ne, jotka haluat viedä.
 4. Klikkaa Vie.
 5. Valitse eksportointilomakkeen valikosta ohjelma, johon haluat viedä viitteet.
 6. Klikkaa Vie. Lähettäessäsi viitteitä RefWorksiin viimeistele vienti klikkaamalla Lähetä palveluun RefWorks.


Kopioi viite

Tietuenäytön Viitetiedot-linkistä saat käyttöösi yleisimpien viittaustyylien mukaiset viitemerkinnät. Ne on tuotettu tietokannasta koneellisesti. Kopioi teksti leikepöydälle ja liitä haluamaasi kohteeseen.

Tulosta viitteitä

Tulosta viite kerrallaan

Klikkaa hakutuloksissa sen aineiston nimeä, jonka viitteen haluat tulostaa. Aineiston tarkemmat tiedot avautuvat tietuenäytölle.

 1. Jos haluat tulostaa koko tietueen, klikkaa Näytä kaikki tiedot.
 2. Klikkaa Tulosta. Tulostustoiminnot riippuvat käyttämästäsi selaimesta, käyttöjärjestelmästä ja tulostimesta.


Tulosta monta viitettä kerralla

Jos haluat valita monta viitettä ja tulostaa ne yhdellä kertaa, kerää ne ensin koriin. Korista voit myös tallentaa viitteitä, lähettää sähköpostilla ja viedä viitteidenhallintaohjelmiin.

 1. Klikkaa korin kuvaketta viitteessä, jonka haluat poimia koriin tulostusta varten.
 2. Avaa kori klikkaamalla sen kuvaketta sivun yläreunassa.
 3. Valitse poimimistasi viitteistä ne, jotka haluat tulostaa. Tulosteeseen sisältyvät lyhyet viitetiedot: nimeke, tekijä ja valmistusvuosi.
 4. Klikkaa Tulosta. Tulostustoiminnot riippuvat käyttämästäsi selaimesta, käyttöjärjestelmästä ja tulostimesta.

Jaa ja tallenna haku

Hakutulossivun alaosan toimintojen avulla voit tallentaa hakusi ja jakaa linkin siihen.

 • RSS-syöte: Voit tilata hakutulokset syötetiedostona Firefox-, Internet Explorer- ja Safari-selaimeen tai erilliseen lukijaohjelmaan.
  • SKS:n aineistoista, Helkasta ja Artosta löytyneet tietueet järjestyvät syötteeseen viimeisimmän muokkausajankohtansa perusteella. Jos haluat asettaa tietueet luontiajankohtansa mukaiseen uutuusjärjestykseen, rajaa hakuasi ennen syötteen tilaamista hakutulossivun Uutuudet-valikon aikarajojen avulla. Ohje hakutuloksen rajaamiseen
  • EBSCO Discovery Servicen (EDS:n) ja Primo Central Indexin (PCI:n) hakutulokset ovat asetettavissa julkaisuvuoden mukaiseen uutuusjärjestykseen. Tietueiden luontiajankohdan mukainen järjestys ei ole valittavissa.
 • Lähetä haku sähköpostilla. Sähköpostiviesti sisältää linkin hakuun. Lisää sähköpostilomakkeeseen lähettäjän ja vastaanottajan sähköpostiosoite. Halutessasi voit lisätä myös viestin.

 • Tallenna haku omalle tilillesi SKS:n Finnaan. Jos et ole kirjautuneena palveluun, kirjaudu Helka- tai Kansalliskirjastokortillasi tai SKS:n Finnan tunnuksellasi. Oman tilisi Tallennetut haut -välilehdellä voit toistaa tallentamiasi hakuja ja tilata sähköpostiisi uutuusvahti-ilmoituksia hakusi uusista tuloksista. Ohje tallennettujen hakujen käsittelyyn