Mytologioita - Barthes, Roland (Eurooppalaisia ajattelijoita, 1994)
Roland Barthesista on tullut nopeasti yksi tunnetuimmista eurooppalaisista ajattelijoista Suomessa. Lyhyessä ajassa häneltä on käännetty kolme teosta: Tekijän kuolema tekstin syntymä ja Tekstin hurma vuonna 1993, ja nyt Mytologioita. Kun otetaan vielä huomioon vuonna 1985 käännetty Valoisa huone, voidaan sanoa, että suomalaiset kääntäjät ovat todella ahkeroineet Barthesin parissa. Liekö osasyynä se, että Barthesin ajatukset tekijäsubjektin kuolemasta lämmittävät kovasti kääntäjän sydäntä. Itse subjekti, Roland Barthes tunnetaan ehkä parhaiten kirjallisuustieteilijänä, ja juuri kirjallisuuden olemukseen painottuvatkin hänen kaksi edellistä käännöstään. Mutta Barthes on myös vahva kulttuurikriitikko ja juuri tätä Mytologioita ovat: kulttuurin kritiikkiä. On esitetty, että Barthes teki Ranskan 60- ja 70-luvun intellektuaalisille piireille sen, minkä Sartre ja Merleau-Ponty tekivät 40- ja 50-luvulla: he kaikki esittelivät uuden metodin, joka vastasi aikakauden kulttuurista ilmapiiriä. Siinä missä Sartre ja Merleau-Ponty toivat esille fenomenologiaa sodanjälkeisen Euroopan henkisen kriisin keskellä Barthes seurasi saussurelaista strukturalistista lingvistiikan mallia, jonka avulla hän pyrki ymmärtämään modernin kulttuurin ilmiöitä, jotka liittyivät ennen kaikkea massamediaan. Nämä erilaiset massamediaan liittyvät ilmiöthän ovat selkeästi sellaisia, joissa muoto on keskeisellä sijalla ja joissa tekijät ovat mahdollismman häivytettyjä. Mytologioita, joka julkaistiin vuonna 1957, yhdistää strukturalismin marxilaiseen kritiikkiin kulutushyödykkeiden fetissi-luonteesta ja kulttuurin mystifioimisesta. Pääosassa on 53 lyhyttä kirjoitusta, joissa Barthes lukee sellaisia "tekstejä" kuin lehtiartikkelit, elokuvat, muotijulkaisut, ruokalistat jne. Näissä esiintulevat kulttuuriset ilmiöt muodostavat myyttejä, mikä Barthesin sanoin "muuttaa pikuporvarillisen kulttuurin yleismaailmalliseksi luonnoksi." Barthesin tavoite on esittää massakulttuurin kieleen kohdistuvaa ideologista kritiikkiä ja purkaa tämä kieli, kuten hän sanoo, semiologisesti.
Keywords: kirjallisuudentutkimus; kritiikki; mytologia; myytit; populaarikulttuuri; reseptioestetiikka; semiotiikka; sosiologia; myyttitutkimus; litteraturvetenskap; kritik; mytologi; myter; populärkultur; receptionsestetik; semiotik; sociologi; mytforskning