Kirkko, papisto ja yhteiskunta 1600-1800 - Viitaniemi, Ella, 1978-; Kuha, Miia, 1983- (Helsinki : Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2023)
Church, clergy, and society in Finland, 1600-1800.
Esipuhe / Ella Viitaniemi -- Johdanto : kirkonmäellä - osana yhteiskuntaa / Ella Viitaniemi -- Papin perhe ja paikallisyhteisö 1600-luvun loppupuolen Viipurin hiippakunnassa / Miia Kuha -- Vanhan Suomen luterilainen papisto, seurakunnat ja kansallinen kuva / Antti Räihä -- Maaseutupappilat tyttöjä jatko-opintoihin valmistaneina kotikouluina / Sofia Kotilainen -- Viestejä nimettömiltä rakentajilta : keskiaikaisten kivikirkkojen rakenteiden merkinnät ja niiden tulkinta / Panu Savolainen, Liisa Seppänen, Ilari Aalto ja Laura Laine -- Jonas Erik Korler ja Hauhon kirkon lehterimaalaukset / Tiina Miettinen ja Leena Elina Valkeapää -- Kilpailu pyhän tilan kokemuksesta uuden ajan alun Suomessa / Raisa Maria Toivo -- Yhteisöllisyyttä luova kolehtihaavi : kolehtikeräykset Koivulahden ja Säbyn seurakunnissa 1751-1760 ja 1811-1820 / Britt-Marie Villstrand ja Nils Erik Villstrand ; käännös Ella Viitaniemi -- Jumalanpalvelussaarna hengellisten ryhmien määrittelijänä 1800-luvun taitteen raumalaisessa paikallisyhteisössä / Joonas Tammela -- Pitäjänkokousten kielet ja käytänteet osana poliittisen kulttuurin muutosta / Lauri Viinikkala ja Ella Viitaniemi.
Kirjoittajat: Miia Kuha ja 14 muuta.
Vertaisarvioitu.
Sisältää bibliografisia viitteitä ja hakemistoja.
Julkaistu myös verkkoaineistona.
Keywords: 1600-luku.; 1700-luku.; 1600-talet.; 1700-talet.; kirkko (instituutio); papisto; pappilat; paikallisyhteisöt; seurakunnat; kirkkorakennukset; uuden ajan alku; kyrkan (institution); prästerskapet; prästgårdar; lokalsamhällen; församlingar; kyrkobyggnader; tidigmodern tid; Suomi; Finland