Ei minusta tarvitse välittää : tuhkimotarinoita naisten päihderiippuvuudesta - Nykänen, Hannele (Helsinki : SKS Kirjat, 2022)
Kuinka päihderiippuvuuteen sairastutaan? Miten siitä toivutaan? Millaista tukea ihminen tarvitsee silloin, kun kaikki on romahtanut? Ei minusta tarvitse välittää kertoo, mitä päihderiippuvuudesta toipuminen tuo tullessaan. Kirjaan on haastateltu eri-ikäisiä naisia, joilla on takanaan vuosikymmeniä raitista elämää. Tarinat ovat yhtäältä rankkoja kuvauksia päihderiippuvuudesta, toisaalta valoisia kertomuksia toipumisesta. Teos on samalla vahva kannanotto suomalaiseen päihdetyöhön. Se avaa AA:n toimintaa ja sitä, kuinka päihdetyötä voidaan tehdä sadan prosentin toipumistuloksella.
Lukijalle -- Osa I: Kaltoinkohdellut naiset. "Me tulemme sieltä, missä tukea ei ollut." -- 1. Tämä tyttö on sissi - Johanna, 47 v. -- 2. On ihme, että olen hengissä - Elsa, 47 v. -- 3. Ei minusta tarvitse välittää - Raija, 59 v. -- 4. Elämääni tuli rakkaus ja ilo - Sisko, 59 v. -- 5. Kuoleman henki mukana - Maria, 58 v. -- Osa II: Tietoa ja toipumista. "Toipuminen alkaa todellisuuden kohtaamisesta." -- 6. Salakavala riippuvuus -- 7. Vertaistuen voima -- 8. Harhakäsityksiä todellisuuteen -- 9. Tuhkimon tarina -- 10. Päihdealan realismia -- Kiitokset -- Lähteitä ja kirjallisuutta.
Osa teksteistä julkaistu aiemmin teoksessa Viinin viemää.
Sisältää bibliografisia lähdeviitteitä.
Keywords: päihderiippuvuus; toipuminen; naiset; keski-ikäiset.; elämänhistoria; kokemukset; alkoholismi; huumeriippuvuus; päihdekuntoutus; raittius; vertaisryhmät; päihdehuolto; päihdetyö; rusmedelsberoende; bli återställd; kvinnor; medelålders personer; livshistoria; erfarenheter; alkoholism; drogberoende; missbrukarrehabilitering; nykterhet; grupper av likställda; missbrukarvård; rusmedelsarbete