Pelit kulttuurina - Friman, Usva; Arjoranta, Jonne, 1984-; Kinnunen, Jani; Heljakka, Kati, 1975-; Stenros, Jaakko, 1976- (Tampere : Vastapaino, 2022)
Pelit ovat kulttuurimuoto, jolla on pitkät juuret ihmisen historiassa ja joka näkyy nykypäivänä kaikkialla arjessamme. Pelejä suunnitellaan ja kehitetään kaikenikäisille ja niitä pelataan lähes kaikissa ikäryhmissä, yksin ja yhdessä. Pelaamista harrastetaan vapaa-ajalla, harjoitetaan ammattina ja hyödynnetään niin oppimistilanteissa kuin työelämässäkin koko ajan enemmän. Suomalaiset ovat pelikansaa. Melkein kaikki pelaavat Suomessa jotain, oli se sitten Lottoa, Mölkkyä, Returnalia tai Clash of Clansia. Suomi kuuluu myös pelinkehityksessä Euroopan kärkikastiin, ja suomalaiset kilpapelaajat niittävät menestystä maailmalla. Pelialan sankaritarinoiden siivittämänä peleihin kohdistuu myös monenlaisia yhteiskunnallisia toiveita ja huolia. Miten pelien Suomea pitäisi ymmärtää? Kirjassa Pelit kulttuurina neljätoista Suomen eturivin pelitutkijaa kuvaa pelien kulttuurista ja yhteiskunnallista merkitystä Suomessa ja kansainvälisesti. Kirjoittajat kertovat, miten pelejä tehdään, pelataan ja tutkitaan, millaisia yhteisöjä niiden ympärille rakentuu, ja millaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin ne liittyvät. Digitaalisten viihdepelien lisäksi kirja käsittelee urheilua, rahapelejä ja pelien suhdetta taiteeseen ja leikkiin.
Johdanto: Pelit kulttuurina ja kulttuurissa / Usva Friman, Jonne Arjoranta, Jani Kinnunen, Katriina Heljakka & Jaakko Stenros -- Osa 1: Tiede, taide ja tuotanto -- Pelikulttuurien tutkimuksen historiaa / Frans Mäyrä -- Pelit kulttuurina ja taiteena / Jaakko Stenros -- Pelintekemisen kulttuurit / Olli Sotamaa -- Osa 2: Pelaajien ja pelaamisen paikat -- Vuorovaikutus pelaajayhteisöissä / Marko Siitonen -- Sukupuoli, pelaajaidentiteetti ja pelikulttuurinen osallisuus / Usva Friman -- Digitaalisen pelaamisen tiloja ja vaiheita / Jaakko Suominen -- Osa 3: Rajankäyntiä -- Pelit ja transmediaalisuus / Tanja Välisalo & Raine Koskimaa -- Liikunta, urheilu ja pelaaminen / Riikka Turtiainen -- Raha, pelit ja rahapelit / Jani Kinnunen -- Osa 4: Pelit ja leikki muuttuvassa yhteiskunnassa -- Kulttuurin leikillistyminen ja pelillistyminen / Raine Koskimaa & Tanja Välisalo -- Aikuisten leikki leikillisen käänteen aikakaudella / Katriina Heljakka -- Pelien yhteiskunnalliset uhkakuvat / Tero Pasanen & Mikko Meriläinen -- Lopuksi -- Mitä pelit merkitsevät? / Jonne Arjoranta -- Lähteet -- Kirjoittajat.
Vertaisarvioitu.
Kirjoittajat: Jonne Arjoranta ja 13 muuta.
Toimittajat myös kirjoittajia.
Sisältää bibliografisia viitteitä.
Keywords: pelit; pelillistäminen; kulttuurintutkimus; peliteollisuus; pelitutkimus; yhteiskunnalliset vaikutukset; spel; spelifiering; kulturforskning; spelindustri; spelforskning; samhälleliga effekter; pelaaminen; pelikulttuuri; leikit; pelaajat; yhteisöt; transmedia; liikunta; urheilu; rahapelit; kulttuurin muutos; leikkiminen; uhkakuvat; spelande; spelkultur; lekar; spelare; gemenskaper; transmedia; motion; sport och idrott; penningspel; kulturförändring; lek (aktivitet); hotbilder