Verta vuotava kuva ja muita outoja ihmeitä : eletty usko myöhäiskeskiajalla - Katajala-Peltomaa, Sari, 1971-; Kuuliala, Jenni; Räsänen, Marika, 1973- ([Helsinki] : Gaudeamus, 2022)
Myllärin mädäntynyt aasi virkoaa henkiin, raivopäisen mustasukkaisesta aviomiehestä sukeutuu säyseä ja rakastava puoliso ja vuolaaseen virtaan pudonnut pikkulapsi löytyy kolme päivää myöhemmin täysin vahingoittumattomana - mutta puhumaan oppineena. Hädän hetkellä keskiajan ihminen kääntyi pyhimysten puoleen. Pyhimykset välittivät jumalallista voimaa ja saivat aikaan ihmeitä - palauttivat sokeille näkökyvyn, korjasivat vääntyneitä raajoja, herättivät kuolleita henkiin. Vuorovaikutus heidän kanssaan oli erottamaton osa arkea. Verta vuotava kuva ja muita outoja ihmeitä uppoutuu ihmekokemusten, pyhimysten kunnioittamisen ja eletyn uskon suhteeseen myöhäiskeskiajan Euroopassa. Hätkähdyttävien, traagisten ja järkyttävien tapausten takaa paljastuu mitä moninaisimpia tarinoita ja kohtaloita. Niiden lisäksi tutuksi tulevat keskiaikaiset pyhimykset luostarijärjestön perustaja Birgitasta abbedissa Clara Montefalcolaiseen ja kuningas Ludvig IX:stä filosofi-teologi Tuomas Akvinolaiseen.
Hc2023A
Vertaisarvioitu.
Sisältää bibliografisia viitteitä ja hakemiston.
Keywords: berättelser; healing; helgon; helgonförklaring; henkiparannus; ihmeet; intyg; kertomukset; keskiaika; kristendom; kristinusko; kunnioitus; medeltiden; myöhäiskeskiaika; näyt; pilgrimsfärder; pyhiinvaellukset; pyhimykseksi julistaminen; pyhimykset ja pyhät; religiös tradition; religiösa upplevelser; respekt; senmedeltiden; syner; todistukset (asiakirjat); trosliv; under; uskonelämä; uskonnollinen perinne; uskonnolliset kokemukset; votiivit; votivgåvor; vuorovaikutus; växelverkan; Eurooppa; Europa; Länsi-Eurooppa.; Västeuropa; eletty uskonto; 1200-luku.; 1200-talet.; 1300-luku.; 1300-talet.; 1400-luku.; 1400-talet.