Spiritualiteetti 2020-luvun Suomessa - Salminen, Veli-Matti, 1979-; Huttunen, Niko, 1971-; Hannikainen, Pietari (Helsinki : Kirkon tutkimus ja koulutus, 2022)
Suomalaisessa uskonnollisuudessa näkyy kulttuurikristillisyyden murroksen ja uskonnottomuuden lisääntymisen ohella eletyn, arkisen uskonnon nousu ja hengellisyyden monimuotoistuminen. Tätä monimuotoisuutta pyritään jäsentämään spiritualiteetin käsitteen avulla. Kristillisissä kirkoissa spiritualiteetilla on perinteisesti tarkoitettu hengellistä elämää ja etsintää, uskoa ja henkilökohtaista uskonnon harjoittamista. Tämän kirjan artikkeleissa spiritualiteetin tutkimuksen pääpaino on yksilöllisessä näkökulmassa ja henkilökohtaisesti koetussa ulottuvuudessa uskoon ja elämänkatsomukseen. Spiritualiteettia lähestytään eletyn uskonnon, yhteisöjen sekä kirkkojen toiminnan ja teologian näkökulmista. Tutkimuskohteina ovat esimerkiksi uskonnollinen pukeutuminen ja esineistö, luontosuhde ja ekologisuus, jumalanpalvelusyhteisöt sekä kirkon työ verkossa. Kirjan taustalla on Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimushanke Suomalainen spiritualiteetti, joka toteutettiin vuosina 2018–2021. Hankkeen tutkijaverkostoon on kuulunut väitöskirjatutkijoita eri yliopistoista sekä Kirkon tutkimuskeskuksen tutkijoita. Kirja on syntynyt tutkimusverkoston yhteistyönä. Havainnot ja tulkinnat suomalaisesta spiritualiteetista on tarkoitettu myös kirkon kehittämisen ja tulevaisuustyöskentelyn tueksi.
Johdanto / Veli-Matti Salminen & Niko Huttunen -- I Eletty uskonto -- Spiritualiteetti, toiminta, kulttuuri ja arki eletyn uskonnon tutkimuksessa / Riikka Myllys -- Yhteisöllisyys, verkostot ja eletty uskonto : näkökulmia afrikkalaiskatoliseen uskonnolliseen toimijuuteen / Hanna Kaisa Piironen -- Uskonnollinen pukeutuminen osana työasua Suomessa : tapausesimerkkinä musliminaiset ja huivi terveysalan työpaikoilla / Katri Karhunen -- Suomalaisten eletty uskonto kyselyjen valossa : kotien uskonnollinen esineistö, pyhillä paikoilla vierailu ja uskonnollinen omaehtoisuus / Kimmo Ketola -- Suomalaisten luontosuhde, ilmastonmuutos ja spiritualiteetti / Veli-Matti Salminen -- II Yhteisöt -- Usko, jäsenyys ja osallisuus : uskonto Suomen venäjänkielisten arjessa ja akkulturaatioprosessissa / Liisa Tuhkanen -- Hengellisestä viitekehyksestä erkaantuminen henkilökohtaisen uskonnollisuuden muutoksena : tapauskertomuksena viides herätysliike / Eetu Kejonen -- Millenniaalit ja kirkko - sukupolvien väliset erot kirkon uusissa jumalanpalvelusyhteisöissä / Pietari Hannikainen -- Suomalaisten ikä- ja sukupuolierot uskonnollisuudessa 2000-luvulla / Hanna Salomäki -- Uushenkisyyteen liittyvien näkemysten kannatus 2000-luvulla kyselytutkimusten valossa / Jussi Sohlberg -- III Spiritualiteetti teologiassa ja kirkon toiminnassa -- "Jumala kaikessa, kaikki Jumalassa" : uuden ekologisen spiritualiteetin jäljillä / Jyri Komulainen -- Lapset, lapseus ja jumalanpalvelus / Eriikka Jankko -- Arvot ja eettisyys suomalaisten sotilaspappien työssä / Tiia Liuski -- Kirkkona TikTokissa : Suomen kirkot sosiaalisessa mediassa / Laura Kokkonen -- Tuen viestiminen verkkoauttamiskeskusteluissa / Minna Törrönen -- Kirjoittajat.
Arikkelien kirjoittajat: Pietari Hannikainen ja 15 muuta.
Keywords: 2020-luku.; 2020-talet.; hengellisyys; uskonelämä; uskonnollisuus; suomalaiset; evankelis-luterilainen kirkko; uskonto ja uskonnot; arki; arvot (käsitykset); uskonnolliset yhteisöt; teologia; sukupuolierot; sukupolvet; y-sukupolvi.; kirkon jäsenyys; yhteisöllisyys; kirkolliset toimitukset; verkkopalvelut; religiositet; finländare; evangelisk-lutherska kyrkan; vardag; värderingar (uppfattningar); könsskillnader; generationer; y-generationen.; medlemskap i kyrkan; religiösa samfund; sammanhållning; teologi; kyrkliga förrättningar; nättjänster; andlighet (religiositet); trosliv; religion och religioner; Suomi; Finland