Kielentutkimuksen menetelmiä. IV, Esimerkkitapauksia menetelmällisestä kirjosta kielentutkimuksen alueilla - Luodonpää-Manni, Milla, 1980-; Hamunen, Markus, 1980-; Konstenius, Reetta Alexandra, 1973-; Miestamo, Matti, 1972-; Nikanne, Urpo, 1961-; Sinnemäki, Kaius, 1978-; Ainiala, Terhi, 1967-; Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (Helsinki : Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2020)
English abstract.
Luku 17. Kieliopin tutkimus ja kielioppiteoriat / Urpo Nikanne ja Geda Paulsen -- 1. Johdanto -- 2. Kieliopin kirjoituksen historiaa ja taustaa -- 3. Kuinka kieliopin tutkimusta harjoitetaan -- 4. Yhteenveto -- Luku 18. Näkökulmia filologiseen tutkimukseen / Minna Seppänen ja Janne Skaffari -- 1. Johdanto -- 2. Filologia ennen ja nyt -- 3. Miten filologista tutkimusta tehdään -- 4. Yhteenveto -- Luku 19 Nimistöntutkimus / Paula Sjöblom ja Terhi Ainiala -- 1. Johdanto -- 2. Tutkimuksen lähtökohtia -- 3. Nimistöaineistot ja niiden analyysi -- 4. Yhteenveto -- Luku 20. Tekstintutkimus / Mikko T. Virtanen ja Pirjo Hiidenmaa -- 1. Johdanto -- 2. Tekstintutkimuksen historiaa -- 3. Tekstintutkimuksen metodisia lähtökohtia -- 4. Tekstianalyysin ulottuvuuksia ja näkökulmia -- 5. Yhteenveto -- Luku 21. Sosiolingvistiikka / Pirkko Nuolijärvi ja Hanna Lappalainen -- 1. Johdanto : mitä on sosiolingvistiikka? -- 2. Suomalaisen sosiolingvistiikan kansainvälistä taustaa ja historiaa -- 3. Sosiolingvististä tutkimusta 1970-luvulta 2010-luvulle -- 4. Yhteenveto -- Luku 22. Keskustelunanalyysi ja vuorovaikutuslingvistiikka / Katariina Harjunpää, Jarkko Niemi ja Marja-Leena Sorjonen -- 1. Johdanto -- 2. Keskustelunanalyysin ja vuorovaikutuslingvistiikan historiaa ja taustaa -- 3. Tutkimisen käytänteitä ja kohteita -- 4. Yhteenveto ja tulevaisuuden näkymiä -- Liitteet -- Luku 23. Käännöstiede ja sen menetelmät / Liisa Tiittula ja Leena Kolehmainen -- 1. Johdanto -- 2. Käännöstieteen historiaa ja taustaa -- 3. Käännöstieteen tutkimuskohteita, metodeja ja aineistoja -- 4. Yhteenveto -- Luku 24. Psyko- ja neurolingvistiikka / Leena Maria Heikkola ja Seppo Vainio -- 1. Johdanto -- 2. Kokeellisen kielentutkimuksen taustaa -- 3. Psyko- ja neurolingvistiikan tutkimus -- 4. Yhteenveto.
Kirjoittajat: Terhi Ainiala ja 45 muuta.
Toimittajat myös kirjoittajia.
Vertaisarvioitu.
Sisältää bibliografisia viitteitä ja hakemistoja.
Julkaistu myös verkkoaineistona.
Hc2023A
Keywords: kielentutkimus; menetelmät; metateoriat; kielitiede; metodologia; språkforskning; metoder; metateorier; språkvetenskap; metodologi