Midgård brinner : Ragnarök i religionshistorisk belysning - Hultgård, Anders (Acta Academiae Regiae Gustavi Adolphi, 2017)
Myten om Ragnarök berättades bland vikingatidens skandinaver och kom att bevaras i skrivna texter på Island och i Norge under tidig medeltid. Myten handlar om världens och gudarnas undergång men också om den nya värld som kommer att återuppstå efter den väldiga brand som ödelägger jorden. Frågan om ragnaröksmytens ursprung har varit mycket omdiskuterad och åtskilliga teorier har lagts fram. I denna bok söker sig religionshistorikern Anders Hultgård nya vägar att förstå myten och att förklara dess bakgrund. Perspektivet vidgar sig mot andra religioners föreställningar om världens slut och här spelar jämförelsen med det forna Irans traditioner en nyckelroll.
Keywords: Völuspá; Apocalypse in literature; End of the world in literature; End of the world : Biblical teaching; Eschatology; Mythology, Norse; Mythology, Iranian; Religion : Study and teaching; Old Norse literature; mytologia; skandinaavinen mytologia; myytit; maailmanloppu; eskatologia; uskontohistoria; mytologi; nordisk mytologi; myter; världsundergång; eskatologi; religionshistoria; Pohjoismaat; Norja; Islanti; Iran; Norden; Norge; Island; Ragnarök