Lapin pappi ja saamelaiset - Borg, Pekka; Suomen ympäristösuunnittelu (Suomen ympäristösuunnittelu Oy, 2019)
Teos on Inarissa ja Utsjoella 1856-1866 toimineen papin, Edvard W. Borgin, henkilöhistoria. Samalla se on kuvitettu syväsukellus Inarin ja Utsjoen Lapin ja Ruijan moniin muutoksiin 1700- ja 1800-luvuilla. Papit olivat pääasiassa ruotsinkielisiä nuoria miehiä, joiden piti opetella ensin suomen kieli ja sitten seurakuntalaisten puhuma saame. Edvard W. Borg kulki tässä Lapin muutosten kentässä aidosti kiinnostuneena saamelaisten kielistä, kulttuurista ja elinkeinoista.
Keywords: Borg, Edvard Wilhelm, : 1830-1910; 1700-luku; 1700-talet; 1800-luku; 1800-talet; elämäntapa; förändring; henkilöhistoria; historia; kirkko (instituutio); kulttuurin muutos; kulturförändring; kyrkan (institution); livsstil; muutos; papit; personhistoria; präster; saamelaiset; saamelaiskielet; saamelaiskulttuuri; samer; samhällsförändring; samisk kultur; samiska språk; yhteiskunnallinen muutos; Enare; Finnmarken; Inari; Lappi; Lappland; Ruija; Saamenmaa; Sameland; Utsjoki