Kuka kukin on lastenkirjoissa - Loivamaa, Ismo (Avain, 2018)
Kuka kukin on lastenkirjoissa esittelee suomalaisia ja ulkomaalaisia lasten- ja nuortenkirjallisuuden hahmoja yli sadan vuoden ajalta - mukana on suurten klassikoiden päähenkilöitä ja oman aikamme sankareita. Kaikki he ovat rakkaita ja läheisiä meille. Hakuteoksessa paljastetaan hahmojen taustoja ja kulttuurihistoriaa. Kirjassa ovat mukana muistojemme peikot ja pöllöt, noidat ja muumit, etsiväneidit, salapoliisit, urheat orpolapset ja hauskimmat koululaiset, sekä Lassie ja Skippy-kenguru. Nyt selviää, mitä yhteistä on Maija Mehiläisellä ja natseilla, milloin muumit astuivat näyttämölle ja miten Eppu Nuotio liittyy Mestaritontun seikkailuihin. Onko Paddington-karhu lastenkirjallisuuden ensimmäinen pakolainen? Ja miksi venäläiset rakastavat Lindgrenin Katto-Kassista?
Keywords: kirjallisuudenhistoria; lastenkirjallisuus; nuortenkirjallisuus; lastenkulttuuri; fiktiiviset hahmot; litteraturhistoria; barnlitteratur; ungdomslitteratur; barnkultur; fiktiva gestalter