Poikatutkimus - Kivijärvi, Antti; Huuki, Tuija, 1970-; Lunabba, Harry, 1978-; Aalto, Ilana, 1975- (Tampere : Vastapaino, 2018)
"Poikatutkimus" on ajankohtainen katsaus suomalaiseen poika- ja maskuliinisuustutkimukseen. Teos monipuolistaa kuvaa pojista ja poikuudesta ja samalla se antaa lukijalleen eväitä jäsentää kriittisesti poikia koskevia julkisia keskusteluja. Kirja kokoaa yhteen viimeaikaista suomenkielistä tutkimusta, jossa poikia ja poikuutta tarkastellaan erilaisista näkökulmista varhaislapsuudesta nuoreen aikuisuuteen. Teos on suunnattu laajalle yleisölle. Kirjasta hyötyvät tutkijoiden, opiskelijoiden sekä lasten ja nuorten parissa toimivien ammattilaisten lisäksi kaikki pojista, poikuudesta, sukupuolesta, lapsuudesta ja nuoruudesta kiinnostuneet lukijat. Kirja on ensimmäinen suomalainen poikatutkimuksen vertaisarvioitu kokoomateos. Teoksen toimittajat Harry Lunabba, Antti Kivijärvi ja Tuija Huuki ovat lasten ja nuorten elämään perehtyneitä sosiaalityön, nuorisotyön ja sukupuolentutkimuksen tutkijoita.
Johdanto: Kohti sukupuolivastuullista poikatutkimusta / Tuija Huuki & Antti Kivijärvi & Harry Lunabba -- I Pojat ajassa -- Miten miehet pissaavat? Miehen mallin käsite poikien kehitystä ja kasvatusta koskevassa keskustelussa 1960-luvulta nykypäiviin / Ilana Aalto -- Poikakysymys - poikia koskeva huolenmäärittely 1920-luvulla poikaikää rakentamassa / Lauri Julkunen -- Lastensuojelu poikakysymyksenä - historiallista tarkastelua hallinnan analytiikan valossa / Timo Harrikari -- II Pojat ja koulu -- Laadullisen tukimuksen näkökulma poikein koulu- ja hyvinvointikeskusteluun / Harry Lunabba -- Ei-heteroseksuaalisten poikien ja transnuorten kokemukset ja valinnat koulutuksessa / Jukka Lehtonen -- "Ainakin muutaman pojan luokallani tiedän lukevan" - Poikien (osin piiloiset) luku- ja kirjoitustaidot / Sari Sulkunen & Merja Kauppinen -- III Pojat, haavoittuvuus ja haavoittavuus -- Pojat ja (väki)valta kolmen metodologisen lähestymistavan valossa / Tuija Huuki -- Icehearts - sosiaalisesti tiedostava urheilutoiminta haastaa maskuliinisuuden ideaalin / Jenni Wessman & Päivi Känkänen & Jonne Silonsaari -- Koulusurmat ja väkivaltainen maskuliinisuus / Jenni Raitanen -- IV Pojat yhteisöissä -- Nuorten miesten haavvoittuvuus ja tuki ystävyyssuhteissa / Ira A. Virtanen -- Syrjäkylien pojat: Kaveruutta ja kilometrejä / Päivi Armila & Mari Käyhkö & Ville Pöysä -- Nuorten miesten tilankäytön taktiikat ja sosiaalinen kuuluminen / Tarja Tolonen -- Paljon puhuttu, vähän tutkittu - maahanmuuttajataustaisia poika ja nuoria miehiä koskeva tutkimus Suomessa / Antti Kivijärvi & Kai Mathias -- Loppusanat: Pojat läheltä katsoen / Harry Lunabba & Tuija Huuki & Antti Kivijärvi.
Vertaisarvioitu.
Sisältää bibliografisia viitteitä ja hakemiston.
Keywords: pojat (ikäryhmät); nuoret aikuiset; miehet; sukupuoli; sosiaalinen sukupuoli; maskuliinisuus; sukupuoliroolit; mieheys; koulunkäynti; vapaa-aika.; vallankäyttö; väkivalta; syrjäytyminen; sosiaaliset suhteet; yhteisöllisyys; lapsitutkimus; nuorisotutkimus; miestutkimus; sukupuolentutkimus; poikatyö; miehen asema; kasvatus; hyvinvointi; maahanmuuttajat; poikatutkimus; pojkar; unga vuxna; män; kön; genus; manlighet; könsroller; mansrollen; skolgång; fritid; maktutövning; våld; utslagning; sociala relationer; sammanhållning; barnforskning; ungdomsforskning; mansforskning; genusforskning; pojkarbete; mannens ställning; fostran; välfärd; invandrare; pojkforskning; Suomi; Finland; kokoomateokset; samlingsverk