Miten Suomi uskoo? : Suomalaisen Teologisen Kirjallisuusseuran symposiumissa marraskuussa 2015 pidetyt esitelmät - Hietamäki, Jorma, 1955-; Juntunen, Elina, 1980-; Kilpeläinen, Aino-Elina, 1985-; Pihkala, Juha, 1942-; Porkka, Jouko, 1956-; Räsänen, Antti, 1961-; Salminen, Joona, 1985-; Salminen, Veli-Matti, 1979-; Tervo-Niemelä, Kati, 1972-; Utriainen, Terhi, 1962-; Suomalaisen teologisen kirjallisuusseuran symposium (2015 : Helsinki) (Helsinki : Suomalainen Teologinen Kirjallisuusseura, 2016)
Uskontoa on perinteisesti tutkittu keskittymällä kirkkojen ja uskonnollisten instituutioiden linjauksiin. Meneillään on kuitenkin paradigman muutos, jossa tutkimuksen painopiste on siirtynyt ihmisten mikrokertomuksiin. Myös tämä kirja edustaa tätä lähestymistapaa. Tutkimalla miten suomalaiset uskovat ja miten uskonto näkyy heidän jokapäiväisessä elämässään, etsitään vastausta kysymykseen, millaista arjessa eletty usko on. Uskonnon tutkimuksen muutos haastaa myös uskonyhteisöt pohtimaan, miten niiden tulisi ottaa opetuksessaan huomioon eletystä uskonnosta kumpuavat kysymykset. Miksi enkelit kiinnostavat ihmisiä juuri nyt? Millaista on pienten lasten hengellisyys? Miten rippikoulu tai yliopistokoulutus muovaavat maailmankuvaa? Uskonnollisuutta värittävät yhtäältä erilaiset stereotypiat ja toisaalta yhteiset sukupolvikokemukset, mutta myös työelämää ja johtamista voidaan lähestyä uskonnollisuuden näkökulmasta. Miten Suomi uskoo? -teoksen kirjoittajat edustavat alansa eturivin asiantuntemusta. Kirjan artikkelit tarjoavat tarkan ja ajankohtaisen näkökulman suomalaiseen uskonnollisuuteen ja elämäntapaan.
Esipuhe / Kati Tervo-Niemelä -- Suomalaisten usko ja kristinuskon oppi : kirkko eletyn ja opetetun uskonnon jännitteessä / Juha Pihkala -- Sukupolvien muutos, usko ja jumalanpalveluskokemus / Kati Tervo-Niemelä -- Uskovat ja ei-uskovat : mitä ajattelemme toisistamme? / Antti Räsänen -- Suomalaisten uskonnollisuus : passiivinen osallistuminen, aktiivinen etsintä / Veli-Matti Salminen -- Pikkulapsen uskonnollisuus ja spiritualiteetti / Aino-Elina Kilpeläinen -- Rippikoulu ja isostoiminta aikuisuuteen kasvattajina : sisä- ja ulkosyntyinen uskonnollisuus ja sosiaalinen pääoma / Jouko Porkka -- Enkelit suomalaisten naisten uskonnossa / Terhi Utriainen -- Yliopistoväen maailmankuva ja uskonnollisuus / Jorma Hietamäki -- Syvien merkitysten löytäminen työelämässä / Elina Juntunen.
Sisältää bibliografisia viitteitä.
Keywords: arbetsinnehåll; arki; elämäntapa; enkelit; finländare; generationer; högskoleutbildade; ikä; irreligiositet; korkeakoulutetut; koulutus; kristillisyys; kristlighet; livsstil; religion och religioner; religiositet; religiös utveckling; rippikoulu; skriftskola; sukupolvet; suomalaiset; tro; trosliv; työn sisältö; usko; uskonelämä; uskonnollinen kehitys; uskonnollisuus; uskonnottomuus; uskonto ja uskonnot; utbildning; vardag; ålder; änglar; Finland; Suomi; esitelmät; föredrag; kokousjulkaisut; konferenspublikationer