Hertta : romaani - Köngäs, Heidi, 1954- (Helsingissä [Helsinki] : Otava, 2015)
"Säkenöivä romaani Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon suhteesta, sen noususta ja tuhosta sodan ja vaaran vuosina. Hertta on 35-vuotias vapautuessaan vankilasta keväällä -39, nälkäinen ja täynnä tahtoa. Poika Juri on jäänyt Moskovaan, samoin nuoruus. Hertta tutustuu komeaan Leinoon, ja rakastuu päätä pahkaa. Salamarakkaudesta alkanut suhde muuttuu palavan poliittiseksi liitoksi.Talvisodan Hertta ja Leino piileskelevät maan alla ja joutuvat jatkosodan aikana turvasäilöön. Rauhan tultua koittaa kommunistiparin loiston aika. Leinosta tulee ministeri ja Hertasta maan tunnetuin naispoliitikko. Hertta on valmis antamaan aatteelle koko elämänsä, mutta mihin Leino on valmis? Kenen puolella hän on? " -- (Otava)
Keywords: aatteet; kommunismi; naiset; poliitikot; tankar (idéer); kommunism; kvinnor; politiker; Kuusinen, Hertta, -- 1904-1974.; Leino, Yrjö, -- 1897-1961.; elämäkertaromaanit; historialliset romaanit; romaanit; biografiska romaner; historiska romaner; romaner