"På vakt skal man være" : om litterariteten i Karl Ove Knausgårds Min kamp - Andersen, Claus Elholm, 1972- (Helsingfors : University of Helsinki, 2015)
På vakt skal man være når hendelser former seg til en fortelling, for fortellingen hører litteraturen og ikke livet til. Sådan skriver Karl Ove Knausgård i det sjette og sidste bind af Min kamp (2009-2011). Knausgård kalder selv værket for en roman, men alligevel har mange valgt at læse det som en selvbiografi eller som autofiktion. Afhandlingen På vakt skal man være tager forfatteren på ordet og sætter samtidig romangenren til diskussion. For samtidig med, at Knausgård udfordrer genren, gør han det inden for rammerne af modernismen og dermed en af de stærkeste litterære traditioner i det 20. århundrede Det er en tradition, der rummer forfattere som Marcel Proust, Thomas Mann og James Joyce, der alle, som Knausgård, har udfordret romangenren. Gennem nærlæsninger af udvalgte passager af Min kamp viser På vakt skal man være, hvordan Knausgård udvider grænserne for romanen med en sådan autoritet, at det er umuligt at ignorere ham som en af traditionens største romanforfattere.
Julkaistu myös verkkoaineistona.
Artikkeliväitöskirjan yhteenveto-osa ja 5 eripainosta.
Väitöskirja
Tanskaksi ja englanniksi; tiivistelmä englanniksi.
Sisältää bibliografisia viitteitä.
Keywords: autofiktio; autofiktion; författare; kirjailijat; kirjallisuuden kieli; kirjallisuudentutkimus; litteratur på norska; litteraturvetenskap; litterärt språk; norjankielinen kirjallisuus; poststrukturalism; poststrukturalismi; romaanit; romaner; Norge; Norja; doktorsavhandlingar; väitöskirjat; Knausgård, Ove, -- 1968-; 2010-luku.; 2010-talet.