Taide maailmassa : pragmatistisen estetiikan lähtökohtia - Määttänen, Pentti, 1952- (Helsinki : Gaudeamus, 2012)
"Pragmatistinen estetiikka syntyi vastareaktiona taidekäsitykselle, joka irrotti taide-esineet ja esitykset elämänkäytäntöjen yhteydestä sekä siirsi ne museoihin, gallerioihin ja konserttisaleihin yleväksi iloksi, palvelemaan sosiaalisen erottautumisen tarvetta. Taide maailmassa murtaa korkea- ja populaarikulttuurin jakoa. Teoksen kantava ajatus on, että elämänmakuinen taide syntyy yhteydestä elämään. Korkeakulttuuri ei ole erikoisasemassa, eikä populaarikulttuurin puolustus edellytä sen ylevöittämistä perinteisen estetiikan opinkappaleilla, joiden metafyysiset taustaoletukset eivät enää kestä päivänvaloa. Teos selvittää, mikä taiteessa nostattaa tunteita ja miten esteettinen kokemus eroaa muista. Se myös pohtii ikiaikaista kysymystä taiteen määrittelystä ja esittelee pragmaattisen estetiikan filosofiset perustat. Näitä kysymyksiä havainnollistavina esimerkkeinä vilahtelevat niin Van Gogh, Warhol, jazz kuin rap-musiikkikin." -- (Gaudeamus)
1. Pragmatistisen estetiikan naturalistinen perusta. -- 2. Kokemuksen ruumiilisuus. -- 3. Arvot ja estetiikka. -- 4. Taiteen emotionaalinen ilmaisuvoima. -- 5. Merkitykset taiteessa. -- 6. Esteettinen kokemus. -- 7. Teos kokemuksena. -- 8. Taidoista taiteeksi.
Hc2020A
Sisältää bibliografisia viitteitä ja hakemiston.
Keywords: eliitit; estetiikka; kulttuuri; populaarikulttuuri; pragmatismi; taide; taidefilosofia; taidekäsitykset; taideteoriat; viihde; eliter; estetik; konst; konstfilosofi; konstteorier; konstuppfattningar; kultur; populärkultur; pragmatism; underhållning; korkeakulttuuri; Dewey, John; Gadamer, Hans-Georg.; Heidegger, Martin, -- 1889-1976.; Shusterman, Richard