Noitaympyrä : romaani pohjoisesta - Haanpää, Pentti, 1905-1955; Karonen, Vesa. (Helsinki : Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1994)
'Pentti Haanpää (1905 - 1955) sai romaaninsa Noitaympyrä valmiiksi 1931, mutta ei löytänyt sille kustantajaa. 'Se oli liian ajankohtainen ja liian kriittinen', niin kuin Vesa Karonen sanoo niteeseen kirjoittamassaan johdannossa. 'Kansallisesti rakentavan kirjallisuuden normeihin se ei sopinut, muttei mikään kulttuuripolitiikan oppositioryhmäkään sitä julkaissut. Romaani kritikoi myös vasemmistoa.' Nimiösivun määritelmän mukaan Noitaympyrä on 'romaani pohjoisesta'. Sen päähenkilö on metsätyömies Pate Teikka, valistunut ja liikkuvaluontoinen jätkä ja työnjohtaja, joka ei ota sopeutuakseen ja jolle ei löydy paikkaa työelämässä eikä yhteiskunnassakaan. Romaani kertoo vapaudesta, vapaudenkaipuusta ja vapauden rajoista. Se kertoo ihmisestä luonnossa ja kansalaisesta ihmisten luomassa maailmassa. Se on täsmällinen kuva ajasta, pelureista ja nappuloista. Täydellä syyllä Haanpää piti Noitaympyrää parhaana romaaninaan.' -- (takakansi)
Johdanto / Vesa Karonen. - S. 163-174: Noitaympyrän kaksi vastaanottoa / Vesa Karonen
Ilm. ensi kerran 1956
Ilm. ensi kerran 1956 Otavan kustantamana.
Johdannon romaaniin on kirjoittanut Vesa Karonen, ja niteessä on sekä kirjan syntyvaiheen dokumenttien että myöhempien arvioiden valikoima.
Lisäpainokset: 2. p. 2000.
Teos ilmestyi ensi kerran Haanpään koottujen teosten toisessa osassa v. 1956.
Keywords: frihet; kirjallisuudenhistoria; kristider; lama; litteraturhistoria; metsurit; missanpassning; pula-ajat.; recession; samhällskritik; skogshuggare; sopeutumattomuus; vapaus; yhteiskuntakritiikki; Norra Finland; Pohjois-Suomi.; Noitaympyrä; kirja-arvostelut.; klassiker; klassikot; litteraturrecensioner; romaanit; romaner; samhällsromaner; yhteiskunnalliset romaanit; Haanpää, Pentti, -- 1905-1955.; Teikka, Pate -- (fiktiivinen hahmo); 1930-luku.; 1930-talet.; 1950-luku.; 1950-talet.