Intermediaalinen kirjallisuus / Laura Piippo & Juha-Pekka Kilpiö (toim.) - Piippo, Laura, 1986-; Kilpiö, Juha-Pekka ([Jyväskylä] : Jyväskylän yliopisto, 2022)
Summary.
Teos on ensimmäinen intermediaalista kirjallisuutta ja kirjallista intermediaalisuutta käsittelevä suomenkielinen kokonaisesitys. Kaikenlaiset mediat, myös kirjalliset, limittyvät teknologioiden moninaistumisen myötä yhä tiiviimmin arkeen ja elämään. Laajimmillaan intermediaalisuus viittaa kaikkiin sellaisiin ilmiöihin, joihin tavalla tai toisella liittyy useampi kuin yksi media. Mediaalisuuden painoarvo merkityksen muodostumisessa, taiteessa, kulttuurissa, vallankäytössä ja politiikassa kasvaa alati. Intermediaalisen kirjallisuuden aiheet liikkuvat H. P. Lovecraftista Puluboihin ja Don DeLillosta The League of Extraordinary Gentlemeniin. Myös kirjallista hiljaisuutta, kinekfrastisia novelleja, Eino Ruutsalon ABC 123 -elokuvaa ja digitaalisten ympäristöjen transmediaalisuutta tarkastellaan omissa artikkeleissaan. Samalla kirjassa tutkitaan intermediaalisuuden käsitteitä niin kulttuurisesti, historiallisesti kuin paradigmaattisestikin. Tämä vertaisarvioitu artikkelikokoelma osoittaa intermediaalisuuden "keskellä", "välissä" ja "seassa" liikkuen, miten paljon mediaalista variaatiota kirjallisuus sisältää ja kuinka monenlaisia kirjallisia medioita on olemassa. Mitkä oikeastaan ovat konventionaalisesti erillisiä medioita? Konventiot ovat muokattavissa ja rajat on aina mahdollista piirtää uusiksi.
Vertaisarvioitu.
Toimittajat myös kirjoittajia.
Artikkelien kirjoittajat: Laura Piippo ja 8 muuta.
Kuvailun perustana verkkoaineisto; nimeke PDF-nimiösivulta (JYX, katsottu 23.9.2022).
Sisältää bibliografisia viitteitä.
Keywords: kirjallisuus; elokuvat; media; digitaalinen media; kineettinen taide; elokuvataide; multimodaalisuus; taiteidenvälisyys; digitaalinen kulttuuri; kirjallisuudentutkimus; taiteentutkimus; transmedia; transmedia; litteratur; filmer; media; digitala medier; kinetisk konst; filmkonst; multimodalitet; tvärkonstnärlighet; digital kultur; litteraturvetenskap; konstforskning; intermediaalisuus