Staten som trädgårdsmästare : järnvägens planteringar från naturförsköningskonst till testamente - Lindgren, Anna (Gothenburg studies in conservation, ISSN 0284-6578, 2022)
Järnvägen är en av de innovationer som påverkat modern samhällsutveckling allra mest. När de första stambanorna började att byggas i mitten av 1800-talet anlades planteringar som en integrerad komponent i järnvägssystemet. De utgjordes av prydnadsplanteringar, skyddsplanteringar och planteringar för husbehov. Trots att dessa planteringar tog stora ytor och resurser i anspråk långt fram i tiden, har vi idag inte mycket kunskap om hur det kommer sig att de anlades och när synen på dem började att förändras. Syftet med avhandlingen är att analysera och diskutera vilka händelser och ideal som präglade uppbyggnaden och nedskärningen av den statliga järnvägens planteringsverksamhet i Sverige.[Bokinfo]
Keywords: 1800-talet; 1950-talet; 1960-talet; 1970-talet; Trädgårdar : historia; Järnvägar : historia; Trädgårdsplanering : historia; Odling : historia; Sverige