Eurooppalaisia ohjauskäytäntöjä oppimassa - Ahlqvist, Jaana; Koskela, Seija; Björkgård, Linda; Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Ammatillinen opettajakorkeakoulu (Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja, ISSN 1456-2332, 2017)
Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu koordinoi Academia-ohjaajien liikkuvuusverkostohankkeessa järjestettyjä opintovierailuja eri Euroopan maihin toimintakaudesta 2011–2012 aina kauteen 2014–2016 saakka. Toiminnan alkuvuosina JAMK sai tukea liikkuvuustoimintaan EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelmaan kuuluvasta Leonardo da Vinci -ohjelmasta ja vuodesta 2014 alkaen Erasmus+ -ohjelmasta. Opintovierailut järjestettiin yhteistyössä Suomen Euroguidance -keskuksen kanssa, joka toimii Opetushallituksen kansainvälistymispalvelujen (CIMO) yhteydessä. Academia-opintovierailut olivat merkittäviä verkostoitumisen ja oman asiantuntijuuden kehittymisen mahdollisuuksia ohjauksen parissa työskenteleville asiantuntijoille niin oppilaitoksissa kuin muissa ohjauksesta vastaavissa organisaatioissa ja toimintaympäristöissä. Tässä julkaisussa vierailuihin osallistuneet ohjauksen osaajat kertovat eri maiden ohjauskäytännöistä ja omista kokemuksistaan. Mukaan on koottu kattavasti artikkeleita eri kohdemaista, joihin vierailuja on tehty. Artikkelien kirjoittajat edustavat monipuolisesti ohjauksen toimintakenttää. Heidän kokemuksistaan voidaan havaita, että ohjauksen haasteet ovat samankaltaisia kaikkialla Euroopassa. Niiden ratkaisemiseksi on kehitetty paljon hyviä käytänteitä, jotka ovat sovellettuina mahdollisia myös muissa maissa, erilaisissa ohjauksen kulttuureissa ja konteksteissa.
Keywords: ohjaus (neuvonta ja opastus); verkostoituminen; asiantuntijuus; handledning; nätverksbyggande; expertis; Iso-Britannia; Latvia; Luxemburg (valtio); Ranska; Slovenia; Tanska; Storbritannien; Lettland; Luxemburg (stat); Frankrike; Slovenien; Danmark; sähköiset julkaisut; elektroniset julkaisut