Kohtauspaikkana kieli : näkökulmia persoonaan, muutoksiin ja valintoihin - Nordlund, Taru; Onikki-Rantajääskö, Tiina; Suutari, Toni; Forsberg, Hannele; Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia, ISSN 0355-1768, 2006)
Tässä artikkelikokoelmassa kieli on kohtauspaikka, jossa käydään keskustelua kielestä ja identiteetistä: kuinka kieli osoittaa ja rakentaa persoonan kategoriaa, miten kieliopin muodot ja rakenteet muuttuvat, kuinka kielellä luodaan näkökulmaa ja kielimuotojen valinnoilla puhujien identiteettiä. Keskustelijoina on kielen- ja kirjallisuudentutkijoita ja edustettuna myös viestinnän, nimistön- ja käännöstutkimus. Aineiston kirjo ulottuu arkisista puhetilanteista kaunokirjallisuuteen, Kelan tiskiltä Pussikaljaromaaniin, itseoppineiden 1800-luvun kansanihmisten kirjoituksista Internetiin, ensimmäisistä naistenlehdistä nykymediaan, vanhasta kirjasuomesta 2000-luvun kielikeskusteluun. Tarkasteltavia kielimuotoja ovat nykysuomen lisäksi murteet, kirjasuomen muodot vanhimmista kielennäytteistä maahanmuuttajien ylioppilasaineisiin, suomenruotsi, karjalan kieli ja inarinsaame.
Keywords: Laitinen, Lea, : 1946-; Rimminen, Mikko : Pussikaljaromaani; Jotuni, Maria : Rakkautta; kieli ja kielet; suomen kieli; lauseoppi; pronominit; verbit; konditionaali; lausetyypit; nimistöntutkimus; etunimet; kääntäminen; murteet; puhekieli; kirjallisuuden kieli; kirjakieli; kielihistoria; vanha kirjasuomi; naistenlehdet; naistutkimus; identiteetti; kielelliset vähemmistöt; karjalan kieli; saamelaiskielet; keskustelunanalyysi; modaalisuus (kielitiede); kehitys; kielimaantiede; suomalais-ugrilaiset kielet; lounaismurteet; genret; dialektologia; juhlajulkaisut; professorit; finska; syntax; pronomen; verb; konditionalis; satstyper; namnforskning; förnamn; översättning (verksamhet); dialekter; talspråk; litterärt språk; skriftspråk; språkhistoria; äldre finskt skriftspråk; damtidningar; kvinnoforskning; identitet (självbild); språkliga minoriteter; karelska; samiska språk; samtalsanalys; modalitet (språk); utveckling (process); språkgeografi; finsk-ugriska språk; sydvästfinska dialekter; genrer; dialektologi; festskrifter; professorer; språk; kirjakielen kehitys; Enare; Inari